Smart Wi-Fi терморегулятор terneo SX заощаджує ще більше грошей за новим тарифом на електроенергію

У сучасному світі енергоефективність стає все більш важливим аспектом нашого життя. Smart Wi-Fi терморегулятор terneo SX є одним із пристроїв, що допомагає економити електроенергію та забезпечує комфорт у вашому домі. Враховуючи суттєве підвищення тарифу на електроенергію з 1 червня 2024 року, питання економії стає дійсно важливим. 


У цій статті ми порівнюємо витрати на теплу підлогу, яка працює зі звичайним терморегулятором та Smart Wi-Fi терморегулятором terneo SX. Спойлер —  terneo SX повністю окупає свою вартість вже за один опалювальний сезон!

Вхідні дані для розрахунку

1. Змонтована тепла підлога — електричний кабель потужністю 0,970 кВт, наприклад, ZUBR DC Cable 17 / 970 Вт.

2. Приміщення утеплене. Зверніть увагу на важливість утеплення вашого приміщення, щоб виключити тепловтрати і не обігрівати повітря на вулиці! З утепленням терморегулятор буде працюватиме циклами «Нагрів\охолодження» у співвідношенні приблизно 5 хвилин гріє, 10 хвилин не гріє.

3. В приміщенні встановлений Smart Wi-Fi терморегулятор terneo SX і налаштований розклад відповідно до розпорядку дня:

  • вимикати нагрів на 9 годин, поки ви знаходитесь на роботі. Коли ви вдома — підтримка однієї заданої температури, наприклад 38 °С (температура датчика підлоги);
  • знижувати температуру протягом ночі (орієнтовно з 23:00 до 6:00), встановивши 18 °С (температура датчика підлоги).

Терморегулятор terneo SX працює згідно даних, отриманих від датчика підлоги. Тому враховуйте це при виставленні температури в розкладі. Наприклад, якщо потрібно, щоб температура повітря в приміщенні була 24 °С, то для датчика підлоги потрібно виставити значення в діапазоні 36–38 °С.

Типовий розклад роботи теплої підлоги може виглядати наступним чином:

4. Тариф на електроенергію з 1 червня 2024 року становить 4,32 грн за 1 кВт.

5. Тривалість опалювального сезону, наприклад, з жовтня по березень — 6 місяців.

6. Вартість Smart Wi-Fi терморегулятора terneo SX на 10.06.2024 р. — 2 268 грн.

Розрахунок витрат на теплу підлогу за новим тарифом на електроенергію

Для початку розрахуємо витрати на теплу підлогу в кВт за добу:


1. в приміщенні без утеплення, де тепла підлога працює цілодобово. Для цього помножуємо потужність нагрівального кабелю на 24 год (доба):

0,97 кВт/год х 24 год = 23,28 кВт

2. в приміщенні з утепленням, де встановлений звичайний терморегулятор, який підтримує одну задану температуру. Для цього ділимо значення витрат в приміщенні без утеплення на 3, бо в приміщенні з утепленням немає тепловтрат і тепла підлога працює у співвідношенні 1 до 3 — 5 хвилин гріє, 10 хвилин не гріє:

23,28 кВт ÷ 3 = 7,8 кВт

3. в приміщенні з утепленням, де встановлений Smart Wi-Fi терморегулятор terneo SX, який працює за розкладом:

— вимикати нагрів на 9 годин, поки вас немає вдома;
— знижувати температуру протягом ночі з 23:00 до 6:00 (нагрів працює 7 годин зі зниженою орієнтовно до 28–30 % потужності теплої підлоги. Для розрахунку взяли значення 30 %).
Для цього помножуємо витрати в кВт за 1 годину в приміщенні з утепленням, де встановлений звичайний терморегулятор, на роботу теплої підлоги за розкладом за добу:

7,8 кВт ÷ 24 год х (24 год – 9 год – (7 год х 30 %)) = 4,2 кВт

Для розрахунку витрат на теплу підлогу в гривнях за добу, помножуємо витрати в кВт за добу на тариф на електроенергію (4,32 грн/кВт), якщо за місяць — помножуємо на 30 днів.

Далі саме головне — розрахуємо різницю вартості Wi-Fi терморегулятора terneo sx та механічного terneo mex. Потім розділимо цю різніцю на економію 466 грн та отримаємо термін окупності:

(2 268 грн – 889 грн) ÷ 466 грн = 3 місяці

Отже, Smart Wi-Fi терморегулятор terneo SX — це класний спосіб заощадити свої гроші, навіть за умови підвищення тарифу на електроенергію, та зробити ваш дім ще комфортнішим. Враховуючи вартість цього терморегулятора 2 268 грн, то вона окупається навіть швидше, ніж за опалювальний сезон!